Logo cgkede.nl
Komende uitzendingen
vr 26-04-2024 11:30
Rouwdienst
Afbeelding Rouwdienst

Dienst van Woord en gebed voorafgaa...
zo 28-04-2024 10:00
Kerkdienst
Afbeelding Algemeen
Voorganger:
ds. A. van der Zwan (Dordrecht-Centrum)
Organist:
H. Dannenberg
zo 28-04-2024 18:30
Kerkdienst
Afbeelding Algemeen
Voorganger:
ds. A. van der Zwan (Dordrecht-Centrum)
Organist:
J. Mateman
Uitzending gemist?
zo 21-04-2024 18:30
Kerkdienst
Afbeelding Algemeen
Voorganger:
ds. F.W. van der Rhee (Veenendaal-Pniël)
Thema: Jakobs geboorte 1. Een kind...
Organist:
G. van Bruksvoort
zo 21-04-2024 10:00
Kerkdienst
Afbeelding Doop
Voorganger:
ds. H.M. Mulder (Veenendaal-Pniël)
Bediening van de Heilige Doop aan e...
Organist:
J. Mateman




Meditatie Het lied van de Borg

Auteur: ds. H. de Graaf
Opgenomen in In de Voorhof van januari 2023


Eer zij aan God in de hoogste hemelen,
en vrede op aarde, in mensen een welbehagen.
Lukas 2: 14

Dit lied – een martelaar?
Luther noemde het “Onze Vader” de grootste martelaar op aarde. Hij bedoelde daarmee dat het vaak zo gedachteloos gebeden wordt. Zou dat ook niet voor het “Ere zij God” gelden? Het is te vrezen dat dit oudste kerstlied zo vaak gedachteloos gezongen wordt. Rond de kerstdagen mogen we ons wel afvragen: versta ik wat ik zing, beleef ik het ook?

In de Kerstnacht scheurt de hemel open en de boodschap klinkt: “U is heden geboren de Zaligmaker.” Als onderstreping daarvan is daar dat geweldige spreekkoor van hemelse strijdbare helden voor de majesteit van God. Zij zingen het de aarde voor: “Ere aan God in de hoge en vrede op aarde bij mensen van het welbehagen.”
O ja, dat laatste, de vrede, daar wordt wat naar gesnakt. Vrede in het Midden-Oosten, vrede tussen christenen en moslims, en u denkt aan uw eigen situatie. Maar wie de eer van God overslaat, vindt geen vrede. Een vrede los van God en de Vredevorst zakt al dieper weg in de chaos en onvrede buiten God.

Dit lied – wijst op de Middelaar
Hoe wordt het Christusfeest tot eer van God? Wanneer ervaren we iets van de echte vrede op aarde? Als we ons door dit lied laten leiden tot de geboren Zaligmaker. Dit koor roept het de aarde voor: alleen Jezus geeft de eer aan God en Hij zal vrede met God maken door Zijn bloed en Hij zal die vrede uitdelen op aarde bij mensen van Gods welbehagen.
De heerlijkheidsglans van Gods Majesteit straalt uit in de hemel en is ook verspreid op al Zijn werken. Maar in de Kerstnacht straalt die heerlijkheid uit als nooit tevoren! God Zelf zorgt voor Zijn eer. Waarom?
Omdat wij sinds de zondeval in het paradijs eerrovers van God zijn geworden. Wij zijn van het heilspoor afgegaan. Wij zwijgen over de eer van God. Ja, elke zonde is een onteren van de heerlijkheid van God! Wij zijn van lofscheppers lefschoppers geworden. Maar God zorgt voor Zijn eer! Hij geeft Zijn Zoon aan een wereld verloren in schuld. En daarom: Ere aan God. Al wordt Jezus’ Naam niet genoemd in dit lied, toch is het vol van de Persoon en het werk van de Heere Jezus. Het gaat om Zijn taak als Middelaar. Hij zal als Borg in de plaats van al de Zijnen, God volmaakt eren en Gods toorn tegen de zonde vrijwillig dragen, om zo de eer van God op aarde te erkennen en te herstellen. Zo brengt hij vrede aan met God en vrede tussen de mensen.
Ere aan God. Dit lied is wel genoemd het werkprogramma van Jezus, Zijn Middelaarslied. Want Hij heeft de Vader verheerlijkt op de aarde door het werk te voleindigen dat Hem was opgedragen. Hij eerde de Vader tot in de helse angsten en de dood aan het vloekhout. Hij deed in de plaats van eer-rovers alles over, van moederschoot tot en met aardeschoot.

Dit lied – om te mediteren
Hebben wij in het licht van dit lied uit de hemel onze nood ontdekt? Stemt u persoonlijk met Paulus in, dat wij gezondigd hebben en de heerlijkheid van God moeten missen? Wat een wonder wordt het dan voor u, dat God Zijn heerlijkheid laat zien, niet in een verterend vuur, om eeuwig verloren te doen gaan, maar in een vertederend Kind, om eerrovers met God te verzoenen. Dan raakt u over dit lied niet uitgemediteerd. Het is allereerst de blijde constatering van een aanbiddelijk feit: “Wij hebben Zijn heerlijkheid aanschouwd, de heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader: vol van genade en waarheid.” Het is vervolgens ook een opwekking tot ieder: Kom, geef God alle eer, door deze Zaligmaker te aanbidden. U kunt er niet bij? U vreest dat het niet voor u is? Zie het Lam Gods, neergelegd in een voerbak voor de beesten. Kan God de ruif van Zijn genade nog lager hangen? Alleen op de knieën voor de Zoon van Gods welbehagen gaat u het zingen: vrede op aarde, bij mensen van het welbehagen. Door het geloof in Hem hebt u nu reeds vrede met God. Hij is uw vrede. En de Heilige Geest neemt het uit Christus om u te leren vredestichters te zijn op aarde. Dan is het “Ere zij God” geen martelaar, maar – ziende op de Middelaar Jezus – een reislied, ook in 2023, naar het eeuwige Vrederijk: “Gij toch, Gij zijt hun roem en de zaligheid is door U, door U alleen, om het eeuwig welbehagen.”